Składniki:
- 1 duży seler
- 2 jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól i cukier do smaku
- 4 łyżki majonezu
- plasterki kiwi do dekoracji
Przygotowanie:
- Seler dokładnie wyszorować i ugotować na półmiękko. Odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Odłożyć 2-3 cząstki, a pozostałe pokroić w plasterki. Wymieszać z jabłkami i selerem, dodać sól, cukier, orzechy i 3 łyżki majonezu.
- Sałatkę przełożyć do salaterki. Z pozostałego majonezu utworzyć wianuszek przy obrzeżu naczynia i wetknąć plasterki kiwi. Na środku ułożyć wianuszek z cząstek pomarańczy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut