w

Sałatka z rukoli z grzankami

Lekka, sycąca sałatka z rukolą, pieczarkami i suszonymi pomidorami może stanowić doskonały dodatek do smażonego mięsa.

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 250 g rukoli
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 4 kromki pieczywa tostowego, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

    Sos:

  • Sok z cytryny i 60ml oliwy z oliwek oraz odrobinę soli i pieprzu dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Grzanki:

  • Na połowie pozostałej oliwy przygotować grzanki: podsmażyć chleb tostowy pokrojony w kostkę.
  • Sałatka:

  • Pieczarki umyć, osuszyć i lekko podsmażyć na pozostałej oliwie. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
  • Listki rukoli i bazylii umyć, osuszyć i wrzucić do wysokiej salaterki, dodać do nich grzyby oraz pocięte w paski suszone pomidory.
  • Wszystko zalać przygotowanym sosem, a następnie posypać przyrumienionymi grzankami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1112 głosów)