Składniki:
- 150 g pieczarek
- 250 g rukoli
- 1/2 pęczka bazylii
- 50 g suszonych pomidorów
- 4 kromki pieczywa tostowego, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Sok z cytryny i 60ml oliwy z oliwek oraz odrobinę soli i pieprzu dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na połowie pozostałej oliwy przygotować grzanki: podsmażyć chleb tostowy pokrojony w kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć i lekko podsmażyć na pozostałej oliwie. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
- Listki rukoli i bazylii umyć, osuszyć i wrzucić do wysokiej salaterki, dodać do nich grzyby oraz pocięte w paski suszone pomidory.
- Wszystko zalać przygotowanym sosem, a następnie posypać przyrumienionymi grzankami.
Sos:
Grzanki:
Sałatka:
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
40 minut