w

Sałatka z roszponki z jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam sałatki z roszponki. Najlepsze jest połączenie roszponki z orzechami włoskimi i jabłkiem ze słodkim sosem na bazie soku z cytryny, cukru, oleju z pestek dyni i octu balsamicznego.

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 50 g grubo posiekanych orzechów
  • 1/2 kwaśnego jabłka, umytego i pokrojonego w cienkie plastry (nie obierać!)

Przygotowanie:

  • Roszponkę dobrze umyć i osuszyć.
  • Sok cytrynowy wymieszać z cukrem, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Wmieszać olej z pestek dyni i ocet balsamiczny.
  • Roszponkę, jabłko i orzechy przełożyć do miski, polać dressingiem i dobrze wymieszać.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (688 głosów)