w

Sałatka z przegrzebków i pomarańczy

Przegrzebki (czyli inaczej muszle św. Jakuba) smaży się na patelni i podaje z chrupiącą sałatą i kawałkami pomarańczy. Doskonałe na przekąskę lub lekki lunch.

Składniki:

  • 6 przegrzebków
  • 60 g roszponki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 pomarańcza podzielona na cząstki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo zmielony różowy pieprz lub pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  • Ułożyć sałatę na talerzach. Dodać kawałki pomarańczy i posypać orzechami.
  • Na patelni rozgrzać masło na dużym ogniu i smażyć przegrzebki przez minutę z każdej strony. Zdjąć patelnię z ognia i dodać nieco soku pomarańczowego, wymieszać i zdrapać z dna przypalone cząstki.
  • Na talerzach ułożyć po jednym przegrzebku, a następnie skroić sosem z patelni.
  • Posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić pozostałym sokiem pomarańczowym.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1027 głosów)