Składniki:
- 40 połówek pomidorków koktajlowych
- 170 g (1 szklanka) zielonych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych
- 170 g (1 szklanka) czarnych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych
- 2 posiekane dymki
- 85 g orzeszków pinii
Przygotowanie:
- W dużej misce połączyć pomidorki koktajlowe, oliwki zielone i czarne oraz dymkę.
- Na suchej patelni na średnim ogniu uprażyć orzeszki piniowe na złoty kolor, często mieszając. Uprażone dodać do pomidorów.
- W małej misce wymieszać oliwę, ocet, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby pokryła się sosem. Na godzinę wstawić do lodówki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
80 minut