w

Sałatka z pieczonych warzyw na ciepło

Wspaniała sałatka, aromatyczna i kolorowa. Doskonała na okazje, kiedy potrzebujesz jakiejś inspiracji do przygotowania warzyw korzeniowych. Zobaczcie nasz przepis video na tę sałatkę!

Składniki:

  • 2 buraki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mały słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  • Na dużej blaszce rozłożyć pokrojone w kostkę warzywa. Skropić oliwą, posypać oregano, solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie rozłożyć warzywa równomiernie pojedynczą warstwą na blaszce.
  • Piec przez około 15-20 minut, aż zmiękną. Wyjąć z piekarnika i podawać posypane fetą i pietruszką. Można podawać od razu, lub odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas posypać serem.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1011 głosów)