Składniki:
- 1 szklanka (210 g) suchej fasoli limeńskiej, namoczonej na noc
- 3 czerwone papryki
- 2 ogórki, pokrojone w kostkę
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka (120 g) czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka świeżego oregano
Przygotowanie:
- Fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować bez przykrycia przez około 30 minut. Opłukać pod zimną wodą, odcedzić i odstawić do przestudzenia.
- Kiedy fasola się gotuje, upiec paprykę: piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec przez około 20 minut, aż skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Przełożyć do torebki plastikowej i odstawić na 10 minut. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać fasolę z papryką, ogórkiem, pomidorami i oliwkami.
- Do słoiczka ze szczelnym wieczkiem przełożyć wszystkie składniki na sos, zakręcić słoik i energicznie potrząsać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
- Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
550 minut