w

Sałatka z pieczonej papryki i fasoli limeńskiej

Wspaniała sałatka w sam raz na finał Euro. Akcent mocno hiszpański: fasola limeńska, pomidory, papryka i dużo oliwek w pikantnym sosie paprykowym.

Składniki:

  • 1 szklanka (210 g) suchej fasoli limeńskiej, namoczonej na noc
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ogórki, pokrojone w kostkę
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka (120 g) czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka świeżego oregano

Przygotowanie:

  • Fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować bez przykrycia przez około 30 minut. Opłukać pod zimną wodą, odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  • Kiedy fasola się gotuje, upiec paprykę: piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce skórką do góry i piec przez około 20 minut, aż skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Przełożyć do torebki plastikowej i odstawić na 10 minut. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • W misce wymieszać fasolę z papryką, ogórkiem, pomidorami i oliwkami.
  • Do słoiczka ze szczelnym wieczkiem przełożyć wszystkie składniki na sos, zakręcić słoik i energicznie potrząsać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
  • Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

550 minut


Średnia 5 / 5 (1441 głosów)