w

Sałatka z persymoną i orzechami laskowymi

To świetny sposób na dodanie owocu do zdrowej sałatki. Kaki, czyli persymona jest wymieszana z prażonymi orzechami i liśćmi sałaty. Podawać jako przystawkę.

Składniki:

  • 30 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
  • 3 owoce kaki
  • 3 garście mieszanych liści sałaty
  • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Na suchej patelni lekko uprażyć orzechy. Uważać, aby się nie przypaliły. Zdjąć z patelni i odstawić, aby ostygły.
  • Owoc kaki przeciąć na pół, a następnie w cienkie paseczki. Liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki. Wymieszać z orzechami i kaki.
  • Oliwę z oliwą wymieszać z olejem z orzechów i z solą. Dodać ocet i musztardę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Polać tym dressingiem sałatę, wymieszać i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (918 głosów)