w

Sałatka z oliwkami i fetą

Danie w stylu greckim. Mieszanka sałaty rzymskiej, pomidora, papryki, ogórka, oliwek i sera feta w lekkiej zalewie z oliwy i cytryny. Pyszny dodatek zarówno do obiadu, jak i kolacji.

Składniki:

  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • po 1 połówce papryki czerwonej i żółtej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 cebulki dymki

Przygotowanie:

  • Warzywa opłukać i osuszyć.
  • Sałatę postrzępić na drobne kawałki.
  • Pomidora, paprykę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę.
  • Cebulkę posiekać, a oliwki przekroić na pół.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać sałatę z połową sosu, dodać pozostałe składniki, po wierzchu posypać rozdrobnionym serem feta i polać resztą sosu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (917 głosów)