w

Sałatka z ogórków i rzodkiewki

Wiosenna sałatka ogórkowo-rzodkiewkowa z prostym dressingiem czosnkowo-koperkowym. Doskonała do obiadu.

Składniki:

  • 225 g rzodkiewki pokrojonej w plasterki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 150 g ogórka pokrojonego w plasterki (usunąć nasiona)
  • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Wymieszać rzodkiewkę z solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić płyn i przełożyć rzodkiewki do dużej miski. Dodać cebulę i ogórka.
  • W małej miseczce wymieszać dokładnie oliwę z octem, cukrem, czosnkiem i koperkiem. Polać tym warzywa i wymieszać.
  • Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (806 głosów)