Składniki:
- 600 g (4 szklanki) przepołowionych pomidorków koktajlowych
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- W małej miseczce lub kubeczku wymieszać olej, ocet jabłkowy, zioła, sól i cukier.
- Pokrojone pomidorki włożyć do salaterki i zalać przygotowanym sosem. Dobrze wymieszać, by się nim pokryły. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz delikatnie wymieszać od dołu do góry, by rozprowadzić sos.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
130 minut