w

Sałatka z marynowanych pomidorów koktajlowych

Bardzo smaczny i łatwy sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorków po ich zbyt obfitych plonach. Suszone zioła można zastąpić świeżymi, ale lepiej podwoić wtedy ich ilość.

Składniki:

  • 600 g (4 szklanki) przepołowionych pomidorków koktajlowych
  • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • W małej miseczce lub kubeczku wymieszać olej, ocet jabłkowy, zioła, sól i cukier.
  • Pokrojone pomidorki włożyć do salaterki i zalać przygotowanym sosem. Dobrze wymieszać, by się nim pokryły. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz delikatnie wymieszać od dołu do góry, by rozprowadzić sos.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (894 głosów)