w

Sałatka z makreli i soczewicy puy z sosem limonkowym

Kawałki doprawionej pieprzem makreli, rukiew wodna i grube plastry soczystej, słodkiej gruszki doskonale współgrają ze sobą smakowo i są świetnym dodatkiem do treściwej, pysznej soczewicy puy z sosem limonkowym. Sałatka ta podana jako przystawka z pewnością zaostrzy apetyt.

Składniki:

  • 140 g soczewicy puy
  • 150 g wędzonej makreli, rozdrobnionej na dość duże kawałki
  • 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w cienkie krążki
  • 85 g rukwi wodnej
  • 1 duża czerwona gruszka, pokrojona w grube plastry

Przygotowanie:

  • Włożyć soczewicę do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż zrobi się miękka, ale wciąż lekko jędrna.
  • Przyrządzić sos limonkowy. W misce utrzeć starannie oliwę, skórkę i sok z limonki, musztardę oraz miód. Doprawić solą i pieprzem.
  • Odlać soczewicę i przełożyć do miski. Starannie wymieszać z sosem. Dodać makrelę i cebulkę dymkę.
  • Ułożyć rukiew wodną i plasterki gruszki na 6 talerzach. Nałożyć na wierzch soczewicę z makrelą. Podawać od razu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1074 głosów)