Składniki:
- 140 g soczewicy puy
- 150 g wędzonej makreli, rozdrobnionej na dość duże kawałki
- 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w cienkie krążki
- 85 g rukwi wodnej
- 1 duża czerwona gruszka, pokrojona w grube plastry
Przygotowanie:
- Włożyć soczewicę do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż zrobi się miękka, ale wciąż lekko jędrna.
- Przyrządzić sos limonkowy. W misce utrzeć starannie oliwę, skórkę i sok z limonki, musztardę oraz miód. Doprawić solą i pieprzem.
- Odlać soczewicę i przełożyć do miski. Starannie wymieszać z sosem. Dodać makrelę i cebulkę dymkę.
- Ułożyć rukiew wodną i plasterki gruszki na 6 talerzach. Nałożyć na wierzch soczewicę z makrelą. Podawać od razu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
30 minut