w

Sałatka z makaronu penne, bresaoli i czarnych oliwek

Świeża bazylia, rukola, papryka, oliwki i pomidory sprawią, że jedząc tę sałatkę nawet w środku zimy, przypomnimy sobie o gorącym lecie. Doskonale nadaje się ona na danie główne, ponieważ jest bogata w skrobię. Dzięki dodaniu bresaoli, włoskiej wędliny wołowej, zaspokaja też zapotrzebowanie organizmu na białko.

Składniki:

  • 340 g makaronu penne lub innych rurek
  • 1 czerwona papryka, przekrojona wzdłuż na połówki
  • 100 g bresaoli w plasterkach, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 185 g drylowanych czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
  • 4 suszone pomidory w oleju, wytarte do sucha i pokrojone w plasterki
  • 200 g żółtych lub czerwonych pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych
  • 40 g rukoli lub listków młodego szpinaku
  • 20 g listków świeżej bazylii, posiekanych

Przygotowanie:

  • Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem. Gotować 10–12 minut od momentu, kiedy woda zacznie ponownie wrzeć lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Starannie odlać i przełożyć do dużej miski.
  • Utrzeć sos z oliwy i octu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem makaron. Starannie wymieszać, przykryć i odstawić.
  • Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć połówki papryki skórką do góry na ruszcie i opiekać 5–6 minut, aż skórka przypiecze się i popęka na całej powierzchni. Włożyć paprykę do foliowej torebki i poczekać, aż nieco ostygnie. Usunąć skórkę ostrym nożykiem i palcami, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
  • Wrzucić paseczki papryki, bresaolę, oliwki i suszone pomidory do miski z makaronem. Delikatnie wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe, rukolę lub szpinak oraz bazylię i delikatnie wymieszać rękami, uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1840 głosów)