Składniki:
- 340 g makaronu penne lub innych rurek
- 1 czerwona papryka, przekrojona wzdłuż na połówki
- 100 g bresaoli w plasterkach, pokrojonej w cienkie paseczki
- 185 g drylowanych czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
- 4 suszone pomidory w oleju, wytarte do sucha i pokrojone w plasterki
- 200 g żółtych lub czerwonych pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych
- 40 g rukoli lub listków młodego szpinaku
- 20 g listków świeżej bazylii, posiekanych
Przygotowanie:
- Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem. Gotować 10–12 minut od momentu, kiedy woda zacznie ponownie wrzeć lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Starannie odlać i przełożyć do dużej miski.
- Utrzeć sos z oliwy i octu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem makaron. Starannie wymieszać, przykryć i odstawić.
- Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć połówki papryki skórką do góry na ruszcie i opiekać 5–6 minut, aż skórka przypiecze się i popęka na całej powierzchni. Włożyć paprykę do foliowej torebki i poczekać, aż nieco ostygnie. Usunąć skórkę ostrym nożykiem i palcami, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
- Wrzucić paseczki papryki, bresaolę, oliwki i suszone pomidory do miski z makaronem. Delikatnie wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe, rukolę lub szpinak oraz bazylię i delikatnie wymieszać rękami, uważając, by nie uszkodzić pomidorów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
35 minut