w

Sałatka z makaronem, szynką i brokułami

Ta sałatka to hit wszelkich imprez! Wyśmienicie smakuje i wspaniale się prezentuje. Nawet intensywnie czosnkowy sos nie jest w stanie odstraszyć.

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • po połówce papryki czerwonej i żółtej
  • ćwiartka cebuli
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g gotowanej szynki
  • 100 g sera feta
  • 100 g czarnych drylowanych oliwek

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
  • Brokuł ugotować na parze i podzielić na różyczki.
  • Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w kostkę, a oliwki na pół.
  • Kukurydzę odcedzić z zalewy.
  • SOS

  • Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
  • Sałatkę układać warstwami. Część makaronu wymieszać z odrobiną sosu, posypać rozdrobnioną fetą, częścią warzyw i szynki. W ten sposób ułożyć trzy warstwy.
  • Odstawić do lodówki na 20 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

47 minut


Średnia 5 / 5 (1130 głosów)