w

Sałatka z makaronem, brokułami i salami

Wspaniała przystawka na letni piknik! Makaron można ugotować dzień wcześniej i zamarynować w sosie przez noc – sałatka będzie mieć wtedy jeszcze lepszy smak.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/8 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać olej z octem, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Dodać ciepły makaron i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać parmezan, przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.
  • Dodać brokuły, salami i pomidory, i dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać serem mozzarella.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (907 głosów)