w

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Elegancka sałatka ze szparagami, makaronem, pomidorkami i szynką parmeńską, z dodatkiem rukoli i dressingu musztardowo-cytrynowego.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Lubella Łazanki
  • 150 ml oliwy
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
  • Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
  • W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette.
  • Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1206 głosów)