Składniki:
- 1 szklanka (175 g) kuskus
- 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
Przygotowanie:
- Przygotować kaszkę kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając bulionu drobiowego zamiast wody. Odcedzić i odstawić.
- W dużej patelni wymieszać wino z oliwą, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżeczką kuminu i z czosnkiem. Dodać kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje, a sok wyciekający z kurczaka będzie przejrzysty (5 do 7 minut).
- Wyjąć kurczaka z patelni i wymieszać w dużej misce z pozostałą łyżką soku z limonki, pozostałą 1/2 łyżeczki kuminu, paprykami, cebulką i kuskusem. Udekorować czarnymi oliwkami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut