Składniki:
- 1/2 pęczka włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, nać pietruszki)
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 limonki
- 4 łyżki tajskiego sosu rybnego
Przygotowanie:
- W garnku przygotować wywar: do 1,5 l wrzątku dodać oczyszczoną włoszczyznę, trawę cytrynową i imbir. W wywarze ugotować piersi z kurczaka.
- Limonki wycisnąć i sok wymieszać z sosem rybnym, brązowym cukrem i posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Sos odstawić na 10 minut.
- Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczki chilli pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Warzywa wymieszać z sosem, dodać pokrojone w kostkę mięso i chilli.
- Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
90 minut