w

Sałatka z kurczakiem i imbirem

Pikantna sałatka z ugotowanym kurczakiem, imbirem, trawą cytrynową i papryczką chilli. Smaki kuchni tajskiej.

Składniki:

  • 1/2 pęczka włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, nać pietruszki)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 limonki
  • 4 łyżki tajskiego sosu rybnego

Przygotowanie:

  • W garnku przygotować wywar: do 1,5 l wrzątku dodać oczyszczoną włoszczyznę, trawę cytrynową i imbir. W wywarze ugotować piersi z kurczaka.
  • Limonki wycisnąć i sok wymieszać z sosem rybnym, brązowym cukrem i posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulą i szczypiorkiem. Sos odstawić na 10 minut.
  • Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczki chilli pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • Warzywa wymieszać z sosem, dodać pokrojone w kostkę mięso i chilli.
  • Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1129 głosów)