Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 sałata lodowa (niewielka)
- 80 g roszponki
- 3 pomarańcze
- 1 grejpfrut
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, po czym usmażyć na oleju i po wystudzeniu pokroić na niewielkie kawałki.
- Roszponkę i sałatę lodową wypłukać, osuszyć, a liście sałaty podrzeć palcami na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze i grejpfruty obrać ze skóry, błonek między cząstkami, a cząstki pokroić na mniejsze kawałki. Z kilku kawałeczków wycisnąć sok.
- Kurczaka wymieszać delikatnie z roszponką, sałatą lodową i cytrusami lub ułożyć w szklanej salaterce warstwami: kurczak, sałata, cytrusy, roszponka.
- Sok z cytrusów wymieszać z oliwą, olejem sojowym, cukrem i orzechami. Dosmaczyć solą z pieprzem i polać sosem sałatkę na chwilę przed podaniem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut