w

Sałatka z komosą i czarną fasolą

Zdrowa sałatka z komosą ryżową (quinoa) i warzywami, zapewni Wam pełny brzuch i energię. Można ją zabrać do pracy na lunch, bo dobrze smakuje, gdy składniki przejdą smakiem dressingu.

Składniki:

  • 475 ml bulionu drobiowego
  • 170 g nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 170 g mrożonej kukurydzy (może też być z puszki)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • skórka otarta z limonki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować bulion i dodać komosę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie cały bulion. Zdjąć z ognia i wmieszać mrożoną kukurydzę. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż kukurydza się rozmrozi i ogrzeje. (W przypadku kukurydzy z puszki dodajemy ją w następnym kroku razem z innymi warzywami.)
  • W dużej misce dobrze wymieszać sok z limonki z octem, skórką limonkową i kuminem. Dodać olej z awokado i znów porządnie wymieszać. Dodać fasolę, paprykę, cebulę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać komosę z kukurydzą i wymieszać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1196 głosów)