Składniki:
- 475 ml bulionu drobiowego
- 170 g nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 170 g mrożonej kukurydzy (może też być z puszki)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- skórka otarta z limonki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować bulion i dodać komosę. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa wchłonie cały bulion. Zdjąć z ognia i wmieszać mrożoną kukurydzę. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż kukurydza się rozmrozi i ogrzeje. (W przypadku kukurydzy z puszki dodajemy ją w następnym kroku razem z innymi warzywami.)
- W dużej misce dobrze wymieszać sok z limonki z octem, skórką limonkową i kuminem. Dodać olej z awokado i znów porządnie wymieszać. Dodać fasolę, paprykę, cebulę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać komosę z kukurydzą i wymieszać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut