w

Sałatka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek

Ta sałatka to pyszny dodatek do pieczonego schabu. Przed przygotowaniem należy sprawdzić czy kapusta nie jest zbyt kwaśna – w takim przypadku najlepiej przepłukać ją pod bieżącą wodą i dopiero wtedy dodać do sałatki.

Składniki:

  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g kiełków sojowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Śliwki namoczyć na 15 minut w wodzie. Odsączyć i pokroić w paseczki.
  • Kiełki wrzucić do wrzącej wody, zagotować, odsączyć na sitku i posiekać. Kapustę posiekać.
  • Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i majonez, doprawić do smaku i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (816 głosów)