Składniki:
- 200 g makaronu udon
- 1/2 szklanki (120 ml) masła orzechowego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Makaron gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- W misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem, imbirem, czosnkiem, octem, sosem sojowym, olejem i chili na jednolity sos.
- Makaron wymieszać z ogórkiem, kiełkami, marchewką, cebulką i miętą. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać na liściach sałaty, posypane orzeszkami.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
55 minut