w

Sałatka z kiełkami fasoli po tajsku

Pyszna, lekka i aromatyczna sałatka. Makaron udon to rodzaj japońskiego makaronu, który można kupić w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 200 g makaronu udon
  • 1/2 szklanki (120 ml) masła orzechowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • Makaron gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  • W misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem, imbirem, czosnkiem, octem, sosem sojowym, olejem i chili na jednolity sos.
  • Makaron wymieszać z ogórkiem, kiełkami, marchewką, cebulką i miętą. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać na liściach sałaty, posypane orzeszkami.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (991 głosów)