w

Sałatka z kaszki bulgur i krewetek

Bulgur to grubo zmielone i obgotowane ziarno pszenicy, które przyrządza się błyskawicznie, dlatego ten produkt zawsze warto mieć w spiżarni. Używa się go zarówno do dań gorących, jak i sałatek. Ta pyszna kolorowa sałatka będzie doskonałym daniem głównym na letni lunch lub piknik.

Składniki:

  • 250 g kaszki bulgur
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
  • 1 marchewka, grubo starta
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 6 miniaturowych kolbek kukurydzy, pokrojonych w krążki
  • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 200 g gotowanych obranych krewetek

Przygotowanie:

  • Wsypać kaszkę bulgur do rondla i wlać 650 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, aż zrobi się miękka i wchłonie całą wodę. Przełożyć na płaski talerz i rozprowadzić po jego powierzchni, żeby lekko przestygła.
  • W dużej salaterce wymieszać cebulę z marchewką, pomidorami, kukurydzą, ogórkami i krewetkami. Dodać bulgur i wymieszać.
  • Przyrządzić sos. W małej misce utrzeć widelcem oliwę z sokiem z limonki, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Wlać do sałatki i starannie wymieszać, by wszystkie składniki pokryły się sosem. Jeśli sałatka nie zostanie podana natychmiast, należy ją przykryć i wstawić do lodówki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1247 głosów)