Składniki:
- 250 g kaszki bulgur
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
- 1 marchewka, grubo starta
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 6 miniaturowych kolbek kukurydzy, pokrojonych w krążki
- ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
- 200 g gotowanych obranych krewetek
Przygotowanie:
- Wsypać kaszkę bulgur do rondla i wlać 650 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, aż zrobi się miękka i wchłonie całą wodę. Przełożyć na płaski talerz i rozprowadzić po jego powierzchni, żeby lekko przestygła.
- W dużej salaterce wymieszać cebulę z marchewką, pomidorami, kukurydzą, ogórkami i krewetkami. Dodać bulgur i wymieszać.
- Przyrządzić sos. W małej misce utrzeć widelcem oliwę z sokiem z limonki, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Wlać do sałatki i starannie wymieszać, by wszystkie składniki pokryły się sosem. Jeśli sałatka nie zostanie podana natychmiast, należy ją przykryć i wstawić do lodówki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut