w

Sałatka z karmelizowaną marchewką

Sałatka składająca się z dwóch części – ziemniaków z winegretem oraz karmelizowanej marchewki. Polecam jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 400 g małych ziemniaków sałatkowych
  • 500 g marchewki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml wytrawnej marsali (lub innego czerwonego wytrawnego wina)
  • 50 ml wywaru mięsnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać i przekroić najpierw na pół, a potem w plastry.
  • Marchewki pokroić w ukośne plasterki.
  • Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin na dużej patelni. Dodać marchewkę, posypać łyżeczką brązowego cukru i karmelizować około 2 minut, przewracając plasterki.
  • Obrać 1 ząbek czosnku i drobno posiekać. Dodać do marchewki i krótko przysmażyć razem.
  • Dolać wino oraz wywar. Dusić marchewkę z czosnkiem około 8 minut, aż będzie ugotowana al dente. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ochłodzenia.
  • Przygotować sos winegret: zmieszać sól, pieprz, 4 łyżki octu sherry, dodawać stopniowo 2 łyżki oliwy z oliwek, stale mieszając.
  • Dwie trzecie sosu dodać do ziemniaków i ostrożnie wymieszać, resztą skropić karmelizowaną marchewkę i także wymieszać.
  • Marchewkę ułożyć na środku talerza, a wokół niej rozłożyć ziemniaki. Posypać pietruszką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1737 głosów)