Składniki:
- 400 g małych ziemniaków sałatkowych
- 500 g marchewki
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wytrawnej marsali (lub innego czerwonego wytrawnego wina)
- 50 ml wywaru mięsnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać i przekroić najpierw na pół, a potem w plastry.
- Marchewki pokroić w ukośne plasterki.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin na dużej patelni. Dodać marchewkę, posypać łyżeczką brązowego cukru i karmelizować około 2 minut, przewracając plasterki.
- Obrać 1 ząbek czosnku i drobno posiekać. Dodać do marchewki i krótko przysmażyć razem.
- Dolać wino oraz wywar. Dusić marchewkę z czosnkiem około 8 minut, aż będzie ugotowana al dente. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ochłodzenia.
- Przygotować sos winegret: zmieszać sól, pieprz, 4 łyżki octu sherry, dodawać stopniowo 2 łyżki oliwy z oliwek, stale mieszając.
- Dwie trzecie sosu dodać do ziemniaków i ostrożnie wymieszać, resztą skropić karmelizowaną marchewkę i także wymieszać.
- Marchewkę ułożyć na środku talerza, a wokół niej rozłożyć ziemniaki. Posypać pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
90 minut