w

Sałatka z kapusty i winogron

Chrupiąca, lekko obsmażona kapusta doskonale komponuje się z soczystymi owocami, orzechami włoskimi i ziołami. Ta sałatka to zrównoważony posiłek. Przygotowujemy ją z codziennie używanych produktów, ale nadajemy im niecodzienny smak. Podajmy ją na ciepło z pieczonymi ziemniakami na lunch lub kolację.

Składniki:

  • 200 g listków różnych odmian sałaty, w tym również frisée
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół, najlepiej szczypiorku, estragonu i natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 125 g selera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

  • Wymieszać w misce listki sałaty z ziołami. Dodać olej z orzechów włoskich i 2 łyżeczki oliwy. Starannie wymieszać. Ułożyć listki na półmisku lub na osobnych talerzach.
  • Obrać seler i pokroić go w słupki. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wykroić z gruszki gniazda nasienne i również pokroić ją w słupki. Wymieszać z selerem i sokiem z cytryny, rozłożyć równomiernie na listkach sałaty.
  • Rozgrzać pozostałą łyżeczkę oliwy na dużej patelni. Wrzucić szalotki i smażyć 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż przyrumienią się lekko. Dodać kapustę i smażyć minutę, cały czas mieszając, następnie wlać ocet i dusić jeszcze minutę, aż połowa octu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zdjąć z ognia.
  • Dodać do gorącej kapusty białe i czerwone winogrona. Wyłożyć ciepłą sałatkę na listki sałaty oraz kawałki selera i gruszki. Polać sokiem z patelni i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

08 minut

Całkowity czas:

33 minut


Średnia 5 / 5 (1585 głosów)