Składniki:
- 200 g listków różnych odmian sałaty, w tym również frisée
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół, najlepiej szczypiorku, estragonu i natki pietruszki
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 125 g selera
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 gruszka
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce listki sałaty z ziołami. Dodać olej z orzechów włoskich i 2 łyżeczki oliwy. Starannie wymieszać. Ułożyć listki na półmisku lub na osobnych talerzach.
- Obrać seler i pokroić go w słupki. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wykroić z gruszki gniazda nasienne i również pokroić ją w słupki. Wymieszać z selerem i sokiem z cytryny, rozłożyć równomiernie na listkach sałaty.
- Rozgrzać pozostałą łyżeczkę oliwy na dużej patelni. Wrzucić szalotki i smażyć 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż przyrumienią się lekko. Dodać kapustę i smażyć minutę, cały czas mieszając, następnie wlać ocet i dusić jeszcze minutę, aż połowa octu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zdjąć z ognia.
- Dodać do gorącej kapusty białe i czerwone winogrona. Wyłożyć ciepłą sałatkę na listki sałaty oraz kawałki selera i gruszki. Polać sokiem z patelni i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
08 minut
Całkowity czas:
33 minut