w

Sałatka z kapusty i buraków

Lekka i niskokaloryczna sałatka z kapusty i buraków z dodatkiem jabłka, czosnku i soku z cytryny. Podana z kromką chleba będzie pysznym posiłkiem.

Składniki:

  • 200 g kapusty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały surowy burak
  • 1/2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (9%) lub sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno poszatkować, posolić i ugnieść, aby zmiękła.
  • Buraka i jabłko zetrzeć na tarce. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z burakiem, jabłkiem i kapustą. Dodać sok z cytryny lub ocet oraz cukier do smaku. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (809 głosów)