w

Sałatka z jarmużu z rodzynkami i gorgonzolą

Kilka lat temu spróbowałam tej sałatki na przyjęciu i w końcu mam przepis. Od tej pory to jedna z moich ulubionych sałatek. Wiem, że „sałatka z jarmużu” brzmi dość dziwnie, ale jest przepyszna i naprawdę zdrowa!

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 60 g nasion słonecznika
  • 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 60 g rodzynek

Przygotowanie:

  • Odciąć łodyżki jarmużu, umyć liście. Osuszyć w suszarce do sałaty albo za pomocą papierowego ręcznika. Ułożyć stosik z liści na desce do krojenia i pokroić je w cienkie paseczki, a następnie przełożyć do dużej miski. Posolić i mieszać dłońmi przez 2 minuty.
  • Na suchej patelni, na małym ogniu, uprażyć nasiona słonecznika, stale mieszając aż zmienią kolor i zaczną uwalniać orzechowy aromat.
  • Przełożyć jarmuż do innej miski, wylewając wodę, która się zebrała po mieszaniu. Wymieszać cebulę z rodzynkami, jabłkiem i uprażonymi nasionami słonecznika. Dodać ocet i oliwę i dobrze wymieszać. Doprawić i w razie potrzeby dodać więcej octu lub soli. Na koniec wmieszać gorgonzolę i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1153 głosów)