Składniki:
- 1 pęczek jarmużu (najlepiej cavolo nero, inaczej czarny jarmuż, toskański)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub więcej, do smaku)
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta granulowanego czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Jarmuż umyć, osuszyć, odkroić łodygi, a liście posiekać w cienkie paseczki.
- Włożyć jarmuż do dużej miski, polać łyżeczką oliwy i posypać 2 szczyptami soli. Delikatnie wmasować oliwę z solą w jarmuż. Odstawić na 10 minut aby jarmuż zmiękł.
- W osobnej miseczce lub w słoiczku z przykrywką wymieszać 4 łyżki oliwy z sokiem cytrynowym, musztardą, syropem klonowym, kminem rzymskim, czosnkiem, pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Wymieszać aby dressing miał jednolity żółty kolor.
- Na jarmużu ułożyć marchew, kukurydzę, chipsy z tortilli, migdały i ser. Polać dressingiem. Wymieszać sałatkę, a następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut