w

Sałatka z jarmużu z jajkiem

Jarmuż, kukurydza i starta marchew wymieszane z ugotowanymi jajkami, chipsami z tortilli i wędzonym białym serem tworzą tę niesamowitą sałatkę.

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu (najlepiej cavolo nero, inaczej czarny jarmuż, toskański)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub więcej, do smaku)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Jarmuż umyć, osuszyć, odkroić łodygi, a liście posiekać w cienkie paseczki.
  • Włożyć jarmuż do dużej miski, polać łyżeczką oliwy i posypać 2 szczyptami soli. Delikatnie wmasować oliwę z solą w jarmuż. Odstawić na 10 minut aby jarmuż zmiękł.
  • W osobnej miseczce lub w słoiczku z przykrywką wymieszać 4 łyżki oliwy z sokiem cytrynowym, musztardą, syropem klonowym, kminem rzymskim, czosnkiem, pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Wymieszać aby dressing miał jednolity żółty kolor.
  • Na jarmużu ułożyć marchew, kukurydzę, chipsy z tortilli, migdały i ser. Polać dressingiem. Wymieszać sałatkę, a następnie dodać jajka i delikatnie wymieszać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1420 głosów)