w

Sałatka z jarmużem, awokado i komosą ryżową

Jarmuż, quinoa (komosa ryżowa), awokado, ogórek, papryka i feta wymieszane na jednym talerzu z cytrynowym winegretem z lekkim posmakiem musztardy Dijon. Genialna sałatka! Uwaga: zblanszowanie jarmużu na parze sprawia, że pozbywamy się z niego goryczki.

Składniki:

  • 110 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 300 ml wody
  • 1 pęczek jarmużu, podartego na mniejsze kawałki
  • 1/2 awokado, pokrojonego w plasterki
  • 70 g ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka pokruszonego sera feta

Przygotowanie:

  • Wlać do garnka wodę, dodać komosę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstawić aby ostygła.
  • Jarmuż umieścić na sitku do gotowania na parze, nad garnkiem z gotującą się wodą (wystarczy 2-3 cm wody). Przykryć garnek pokrywką i gotować jarmuż ok 45 sekund, tylko tyle aby był gorący.
  • Przełożyć go do dużego talerza. Na wierzch wyłożyć komosę, awokado, ogórka, paprykę, cebulę i ser feta.
  • Przygotować dressing:

  • Wymieszać porządnie oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Polać sałatkę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1304 głosów)