Składniki:
- 110 g komosy ryżowej (quinoa)
- 300 ml wody
- 1 pęczek jarmużu, podartego na mniejsze kawałki
- 1/2 awokado, pokrojonego w plasterki
- 70 g ogórka, pokrojonego w kostkę
- 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka pokruszonego sera feta
Przygotowanie:
- Wlać do garnka wodę, dodać komosę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę. Odstawić aby ostygła.
- Jarmuż umieścić na sitku do gotowania na parze, nad garnkiem z gotującą się wodą (wystarczy 2-3 cm wody). Przykryć garnek pokrywką i gotować jarmuż ok 45 sekund, tylko tyle aby był gorący.
- Przełożyć go do dużego talerza. Na wierzch wyłożyć komosę, awokado, ogórka, paprykę, cebulę i ser feta.
- Wymieszać porządnie oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Przygotować dressing:
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
40 minut