w

Sałatka z jagnięciny, ziemniaków i suszonych pomidorów

Ta pyszna, błyskawicznie przyrządzana sałatka jest niezwykłym daniem kolacyjnym. Ciepłe składniki obtacza się w dressingu, dzięki czemu przesiąkają aromatem mięty, octu balsamicznego i musztardy.

Składniki:

  • 4 steki jagnięce (po 125 g każdy)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 700 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 cebulek dymek, drobno posiekanych
  • 55 g suszonych pomidorów, grubo posiekanych

Przygotowanie:

  • Lekko posmarować kotlety oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Smażyć kotlety przez 5–8 minut, w zależności od grubości, przewracając jeden raz na drugą stronę. Powinny być tylko trochę różowawe w środku. Zestawić z ognia, przykryć luźno folią aluminiową i odstawić na 5 minut.
  • W międzyczasie włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. Dodać fasolkę na ostatnie 4 minuty gotowania.
  • Odcedzić warzywa i przełożyć do dużej salaterki wraz z dymką i suszonymi pomidorami. Pokroić mięso na plasterki i dodać do salaterki, zachowując soki, które z niego wyciekły.
  • Przyrządzić sos. Potrząsając mocno zakręconym słoikiem wymieszać miętę z oliwą, octem, sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Wlać soki, które wyciekły z mięsa, i wymieszać. Polać mięso i warzywa sosem. Lekko wymieszać, posypać listkami mięty i podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1566 głosów)