w

Sałatka z indyka z sosem awokado

Właśnie odkryłam nowy przepis na sałatkę z indyka z warzywami, podaną z sosem z awokado z odrobiną tabasco. Awokado musi być dojrzałe, aby sos wyszedł smaczny.

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z limonki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • tabasco do smaku
  • 350 g piersi z indyka
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

  • Awokado rozkroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i tabasco.
  • Mięso pokroić na paseczki, a cebulę w talarki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z cebulą na dużym ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Posypać skórką z limonki.
  • Na półmisku ułożyć liście sałaty, na niej ułożyć paprykę i pomidory. Przykryć kawałkami indyka i cebulą. Całość polać sosem z awokado i posypać kolendrą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1019 głosów)