Składniki:
- sok i skórka otarta z ½ cytryny
- ½ łyżeczki drobnego cukru
- ½ łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 300 g groszku cukrowego
Przygotowanie:
- Wymieszać w dużej salaterce sok i skórkę z cytryny z cukrem, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku, aż cukier i sól rozpuszczą się w soku cytrynowym. Dolać oliwę z oliwek i ponownie zamieszać.
- Pokroić strączki groszku w poprzek na pół. Zagotować duży garnek wody, wrzucić groszek, znów doprowadzić do wrzenia. Zaraz potem odsączyć i przelać zimną bieżącą wodą. Wrzucić groszek do salaterki i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem.
- Dodać winogrona, ser feta, rukolę oraz liście szpinaku, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte sosem i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut