w

Sałatka z groszku cukrowego, czarnych winogron i sera feta

Przyjemnie chrupiące strączki groszku cukrowego tworzą doskonałą kompozycję z młodymi liśćmi szpinaku oraz lekko pieprzną rukolą i są świetnym dodatkiem do ostrego sera feta i słodkich czarnych winogron. Ten szybki do przygotowania lunch można podawać z ciepłymi kromkami chleba lub chlebkami pitta.

Składniki:

  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki drobnego cukru
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 300 g groszku cukrowego

Przygotowanie:

  • Wymieszać w dużej salaterce sok i skórkę z cytryny z cukrem, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku, aż cukier i sól rozpuszczą się w soku cytrynowym. Dolać oliwę z oliwek i ponownie zamieszać.
  • Pokroić strączki groszku w poprzek na pół. Zagotować duży garnek wody, wrzucić groszek, znów doprowadzić do wrzenia. Zaraz potem odsączyć i przelać zimną bieżącą wodą. Wrzucić groszek do salaterki i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem.
  • Dodać winogrona, ser feta, rukolę oraz liście szpinaku, delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte sosem i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1080 głosów)