w

Sałatka z fasoli limeńskiej z fetą

Zdrowa i sycąca sałatka doskonała na lunch, kolację lub dodatek do dań – zamiast fety można dodać ser kozi.

Składniki:

  • 500 g świeżej fasoli limeńskiej
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Nieobraną fasolę wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty.
  • Fasolę odcedzić, przestudzić i obrać. Przełożyć do miski (można wstawić do lodówki aby całkowicie wystudzić).
  • Fetę pokroić w kostkę. Koperek i cebulę posiekać.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Dressing wymieszać z fasolą. Dodać koperek i cebulę, wymieszać.
  • Sałatkę wymieszać z serem. Doprawić solą w razie potrzeby.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (975 głosów)