w

Sałatka z endywii i buraków

Im buraki są słodsze – tym lepszy jest smak tej sałatki. Buraki z sałatą endywią i smakowitym dressingiem z cytryny, oliwy i świeżych ziół, kolendrą i oliwkami kalamata.

Składniki:

  • 750 g buraków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej

Przygotowanie:

  • Do garnka z wodą włożyć umyte, ale nie obrane buraki i gotować około 30 minut, aż będą miękkie. Lekko ostudzić i obrać. Pokroić na ćwiartki, lub na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości buraków.
  • Wymieszać sok z cytryny w oliwą, dodać zioła, skórkę z cytryny i mieloną kolendrę. Posiekać oliwki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Endywię pokroić w cienkie paski, dodać do buraka i wymieszać z dressingiem w dużej misce. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (992 głosów)