Składniki:
- 750 g buraków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
Przygotowanie:
- Do garnka z wodą włożyć umyte, ale nie obrane buraki i gotować około 30 minut, aż będą miękkie. Lekko ostudzić i obrać. Pokroić na ćwiartki, lub na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości buraków.
- Wymieszać sok z cytryny w oliwą, dodać zioła, skórkę z cytryny i mieloną kolendrę. Posiekać oliwki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Endywię pokroić w cienkie paski, dodać do buraka i wymieszać z dressingiem w dużej misce. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
55 minut