w

Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka

Przepis wprawdzie nie wegetariański, ale z duuużą ilością kolorowych warzyw i mniejszą chudego i lekkiego mięsa z piersi kurczaka. Będzie bardzo apetycznie i oryginalnie, a przy tym również zdrowo!

Składniki:

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 2-3 łyżki octu
  • 400 g wędzonej piersi kurczaka
  • 75 g zielonych oliwek
  • 1 średnia czerwona papryka (250 g)
  • 2 średnie pomidory (250 g)

Przygotowanie:

  • Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3 cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
  • Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2 cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8 mm) kostkę. Pomidory kroimy wzdłużnie na grube plasterki; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka.
  • Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
  • Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (2031 głosów)