Składniki:
- 400 g czerwonej kapusty
- 2-3 łyżki octu
- 400 g wędzonej piersi kurczaka
- 75 g zielonych oliwek
- 1 średnia czerwona papryka (250 g)
- 2 średnie pomidory (250 g)
Przygotowanie:
- Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3 cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
- Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2 cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8 mm) kostkę. Pomidory kroimy wzdłużnie na grube plasterki; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka.
- Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
- Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut