w

Sałatka z czerwonej fasoli z fetą

Pyszna i pełna witamin sałatka w lekkim sosie z oliwy i cytryny. Wspaniała na lunch albo dodatek do obiadu. Zamiast czerwonej fasoli można użyć cieciorki.

Składniki:

  • 1 puszka (430 g) czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki (200 g) kapusty, poszatkowanej
  • 2 cebule dymki
  • 1 szklanka (150 g) sera feta, pokruszonego

Przygotowanie:

  • Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.
  • W misce wymieszać fasolę z papryką, kapustą, cebulą, fetą, natką i czosnkiem.
  • Sok z cytryny wymieszać z oliwą i polać sałatkę, wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki. Sałatkę można przechowywać nawet do 3 dni.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


20 minut

Całkowity czas:


20 minut


Średnia 5 / 5 (1027 głosów)