w

Sałatka z cytrusowym vinaigrette

Taka miska sałaty wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie. Sekret tkwi w dressingu – niesamowicie orzeźwiający, na bazie soku pomarańczowego, octu balsamicznego i musztardy Dijon, z dodatkiem świeżej mięty. Wspaniała na „garden party”!

Składniki:

  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 duża miska mieszanej zielonej sałaty
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w piórka

Przygotowanie:

  • W szczelnie zamykanym słoiku wymieszać wszystkie składniki dressingu. Energicznie potrząsać, aż się połączą na jednolity sos.
  • W dużej misce wymieszać poszarpaną na kawałki sałatę z papryką, marchewką i cebulą. Polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1001 głosów)