Składniki:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 duża miska mieszanej zielonej sałaty
- 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- 1/4 cebuli, pokrojonej w piórka
Przygotowanie:
- W szczelnie zamykanym słoiku wymieszać wszystkie składniki dressingu. Energicznie potrząsać, aż się połączą na jednolity sos.
- W dużej misce wymieszać poszarpaną na kawałki sałatę z papryką, marchewką i cebulą. Polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut