Składniki:
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 duża pomarańcza
- 225 g młodych liści szpinaku
- 250 g melona, pokrojonego na małe kawałki
- 2 cebulki dymki, tylko białe główki, pokrojone w cienkie plasterki
- 55 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pociętych na strzępy
Przygotowanie:
- Przyrządzić dressing. Wlać ocet, oliwę, śmietankę i miód do słoika. Zakręcić pokrywkę i wstrząsać, aż składniki się wymieszają. Odstawić.
- Obrać grejpfruta nad miską, żeby zachować sok. Usunąć białe włókna, podzielić na cząstki, zdjąć błony. Jeśli cząstki są duże, pociąć je na kawałki wielkości kęsa. Odłożyć.
- Zetrzeć zesterem skórkę z pomarańczy i odłożyć. Obrać pomarańcze nad tą samą miską, nad którą obieraliśmy grejpfruta, i przygotować je w taki sam sposób. Dodać do kawałków grejpfruta i odstawić.
- Dodać łyżkę mieszanki soku z grejpfruta i pomarańczy do dressingu i wstrząsnąć, żeby się wymieszał. Spróbować i dodać jeszcze soku, jeśli potrzeba. Dodać sól i pieprz.
- Włożyć szpinak do miski z sokiem. Dodać cząstki pomarańczy i grejpfrutów, melona i cebulkę dymkę, wymieszać. Wstrząsnąć dressing jeszcze raz, polać nim sałatkę i wymieszać. Posypać kawałkami szynki parmeńskiej oraz skórką pomarańczy i podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut