w

Sałatka z cytrusów i szpinaku

W tej kolorowej sałatce subtelny smak szpinaku pokreśla słodycz melona i cytrusów. Można wcześniej przygotować dressing, ale sałatkę należy przyrządzić tuż przed podaniem, aby zawierała jak najwięcej witaminy C. Radzimy ją podawać z włoskim lub francuskim chlebem jako lekkie danie główne.

Składniki:

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 duża pomarańcza
  • 225 g młodych liści szpinaku
  • 250 g melona, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 cebulki dymki, tylko białe główki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 55 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, pociętych na strzępy

Przygotowanie:

  • Przyrządzić dressing. Wlać ocet, oliwę, śmietankę i miód do słoika. Zakręcić pokrywkę i wstrząsać, aż składniki się wymieszają. Odstawić.
  • Obrać grejpfruta nad miską, żeby zachować sok. Usunąć białe włókna, podzielić na cząstki, zdjąć błony. Jeśli cząstki są duże, pociąć je na kawałki wielkości kęsa. Odłożyć.
  • Zetrzeć zesterem skórkę z pomarańczy i odłożyć. Obrać pomarańcze nad tą samą miską, nad którą obieraliśmy grejpfruta, i przygotować je w taki sam sposób. Dodać do kawałków grejpfruta i odstawić.
  • Dodać łyżkę mieszanki soku z grejpfruta i pomarańczy do dressingu i wstrząsnąć, żeby się wymieszał. Spróbować i dodać jeszcze soku, jeśli potrzeba. Dodać sól i pieprz.
  • Włożyć szpinak do miski z sokiem. Dodać cząstki pomarańczy i grejpfrutów, melona i cebulkę dymkę, wymieszać. Wstrząsnąć dressing jeszcze raz, polać nim sałatkę i wymieszać. Posypać kawałkami szynki parmeńskiej oraz skórką pomarańczy i podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1641 głosów)