w

Sałatka z cykorii i buraków

Chrupiąca, zdrowa sałatka jesienna – dowód na to, że najprostsze dania są najsmaczniejsze. Buraki i cykoria z prostym vinaigrettem z musztardą Dijon. Podawać jako wykwintną przystawkę lub jako element lekkiego lunchu.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 główki cykorii
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

  • Buraki umyć, ale nie obierać. Włożyć do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut aż buraki będą miękkie. Odcedzić i odstawić żeby ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
  • Cebulę drobno posiekać. Cykorię umyć i pokroić w paski.
  • Musztardę wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. Wymieszać z burakami, cebulą, cykorią i pietruszką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (954 głosów)