Składniki:
- 500 g buraków
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona cebula
- 3 główki cykorii
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
- Buraki umyć, ale nie obierać. Włożyć do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut aż buraki będą miękkie. Odcedzić i odstawić żeby ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę drobno posiekać. Cykorię umyć i pokroić w paski.
- Musztardę wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. Wymieszać z burakami, cebulą, cykorią i pietruszką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut