Składniki:
- 800 g młodej cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
Przygotowanie:
- Cukinię (wraz ze skórką) pokroić na cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pominąć miękki środek z pestkami.
- W garnku zagotować wodę. Cebulę włożyć na sitko lub durszlak i zanurzyć w gotującej wodzie na 1 minutę, a następnie dobrze opłukać pod zimna wodą i odstawić aby odciekła.
- Do garnka z gotująca wodą dodać cukinię i gotować przez 30 sekund. Po tym czasie natychmiast odcedzić i włożyć do miski z bardzo zimną wodą.
- Cukinię potrząsnąć lub delikatnie wymieszać aby się równomiernie schłodziła.
- Odcedzić i odstawić aby ostygła.
- Do miski włożyć odcedzoną cukinię i cebulę. Posiekane zioła wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Polać tym cukinię i odstawić na 30 minut do lodówki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
52 minut