w

Sałatka z cukinii z czerwoną cebulą

Bardzo smaczna sałatka z cukinii i cebuli. Poza tym znajdują się w niej jeszcze przyprawy i zioła, więc jest tania i prosta!

Składniki:

  • 800 g młodej cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii

Przygotowanie:

  • Cukinię (wraz ze skórką) pokroić na cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pominąć miękki środek z pestkami.
  • W garnku zagotować wodę. Cebulę włożyć na sitko lub durszlak i zanurzyć w gotującej wodzie na 1 minutę, a następnie dobrze opłukać pod zimna wodą i odstawić aby odciekła.
  • Do garnka z gotująca wodą dodać cukinię i gotować przez 30 sekund. Po tym czasie natychmiast odcedzić i włożyć do miski z bardzo zimną wodą.
  • Cukinię potrząsnąć lub delikatnie wymieszać aby się równomiernie schłodziła.
  • Odcedzić i odstawić aby ostygła.
  • Do miski włożyć odcedzoną cukinię i cebulę. Posiekane zioła wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Polać tym cukinię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

52 minut


Średnia 5 / 5 (1486 głosów)