w

Sałatka z cukinii z bazylią

Moja rodzina uwielbia cukinię i ten przepis na jej przygotowanie. Wymyśliłam go kilka lat temu i od tej pory robię ją każdego lata. Sałatka najlepiej smakuje na zimno lub lekko ciepława.

Składniki:

  • 1 duża cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, można dodać więcej do smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Wymieszać cukinię z oliwą i rozłożyć na naoliwionej formie do pieczenia. Piec przez 20-25 minut obracając od czasu do czasu, aż cukinia będzie upieczona i lekko brązowa na krawędziach. Kawałki cukinii nie powinny się rozpadać.
  • Ostudzoną cukinię wymieszać z solą i pieprzem i posypać bazylią. Pokropić oliwą z oliwek do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (870 głosów)