w

Sałatka z cukinią i ogórkiem

Świetna sałatka na lato! Cukinia, ogórek, czerwona cebula, dojrzałe pomidory i oliwki wymieszane z dressingiem balsamicznym. Lekka, świeża, doskonała do potraw z grilla.

Składniki:

  • 2 duże ogórki pokrojone w kostkę
  • 1 młoda cukinia pokrojona w kostkę
  • 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 140 g posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki liści świeżego tymianku
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać ogórki z cukinią, cebulą, pomidorami, oliwkami, bazylią i tymiankiem.
  • W osobnej miseczce wymieszać rózgą ocet z czerwonego wina z octem balsamicznym, skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  • Mieszając dressing rózgą, wlewać powoli oliwę. Kiedy będzie dobrze wymieszany, polać dressingiem warzywa w misce i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1011 głosów)