Składniki:
- 4 chlebki pitta z sezamem
- 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
- ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
- 4 duże pomidory malinowe (ok. 900 g), posiekane
- 6 cebulek dymek, posiekanych
- 55 g drylowanych czarnych oliwek, najlepiej kalamata
- gałązki świeżej mięty, do przybrania
Przygotowanie:
- Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ostrym nożem rozkroić chlebki pitta na pół i otworzyć je. Opiekać chwilę, aż się przyrumienią i zrobią kruche. W trakcie pieczenia przewrócić je raz na drugą stronę. Odstawić do wystygnięcia. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
- Wrzucić cieciorkę, ogórek, pomidory, dymkę i oliwki do miski. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem, tapenadą, miętą i odrobiną pieprzu. Skropić warzywa i obtoczyć je w sosie.
- Tuż przed podaniem dodać połamane kawałeczki chlebka pitta i wymieszać. Podawać sałatkę przybraną gałązkami świeżej mięty.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut