w

Sałatka z cieciorki i chlebka pitta

Przepis na tę potrawę oparty jest na składnikach fattoush, sałatki popularnej w Libanie oraz Syrii, która jest pożywnym daniem głównym. Ważne jest, aby chlebek pitta dokładnie opiec, aby przyrumienił się i stał naprawdę kruchy, bo inaczej po zmieszaniu z innymi składnikami szybko rozmięknie. Sos do tej sałatki ma wyrazisty smak oliwek, sardeli i czosnku.

Składniki:

  • 4 chlebki pitta z sezamem
  • 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże pomidory malinowe (ok. 900 g), posiekane
  • 6 cebulek dymek, posiekanych
  • 55 g drylowanych czarnych oliwek, najlepiej kalamata
  • gałązki świeżej mięty, do przybrania

Przygotowanie:

  • Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ostrym nożem rozkroić chlebki pitta na pół i otworzyć je. Opiekać chwilę, aż się przyrumienią i zrobią kruche. W trakcie pieczenia przewrócić je raz na drugą stronę. Odstawić do wystygnięcia. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
  • Wrzucić cieciorkę, ogórek, pomidory, dymkę i oliwki do miski. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem, tapenadą, miętą i odrobiną pieprzu. Skropić warzywa i obtoczyć je w sosie.
  • Tuż przed podaniem dodać połamane kawałeczki chlebka pitta i wymieszać. Podawać sałatkę przybraną gałązkami świeżej mięty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1208 głosów)