w

Sałatka z cieciorką i fetą

Szybka sałatka, a jednocześnie zdrowa i sycąca. Cieciorkę można ugotować wcześniej albo użyć tej z puszki.

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 1 ogórek
  • 300 g sera feta
  • 100 g rukoli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • 1/4 pora
  • 1/3 szklanki pestek z dyni

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę namoczyć na noc (lub na 10 godzin). Po tym czasie odlać wodę, przepłukać cieciorkę i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości (ok. 1- 1,5 godz.). Ostudzić.
  • Ogórek i fetę pokroić w kostkę.
  • Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

710 minut


Średnia 5 / 5 (905 głosów)