Składniki:
- 1 opakowanie (80 g) makaronu ramen, pokruszonego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 65 g ziaren słonecznika
- 70 g orzechów piniowych
- 210 g posiekanej kapusty bok choy
- 5 zielonych cebulek, drobno pokrojonych
- 140 g pokrojonej w kostkę, ugotowanej piersi z kurczaka
- 140 g kasztanów wodnych, odcedzonych
- 40 g groszku zielonego w strąkach
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W dużej misce wymieszać makaron ze słonecznikiem, orzechami i z roztopionym masłem.
- Rozprowadzić cieńką warstwę na blaszce. Piec przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.
- W dużej misce wymieszać uprażoną mieszankę z kapustą, cebulką, kurczakiem, kasztanami i groszkiem.
- Olej zmiksować z octem, sosem sojowym, cukrem i cytryną.
- Sos wymieszać z sałatką. Podawać od razu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.
Sos:
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut