Składniki:
- 3 średnie buraki
- 220 g sałaty
- 1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- pół awokado, wydrążonego i pokrojonego w plasterki
- 60 ml prażonych orzechów włoskich
- 180 ml cydru
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyć buraki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać 60 ml wody i piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Zmiksować cydr z octem, olejem, solą, pieprzem, musztardą i nasionami selera.
- Buraki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem vinaigrette i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Sałatę rozłożyć na 4 talerze. Odsączyć buraki, zachowując sos.
- Buraki ułożyć na sałacie warstwami, przekładając cebulą, jabłkami i awokado. Skropić sosem, posypać orzechami i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
115 minut