w

Sałatka z buraków, jabłek i awokado

Smaczna i aromatyczna sałatka z pieczonych buraków, z dodatkiem awokado. Zamiast układać ją warstwami można wszystkie składniki wymieszać.

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 220 g sałaty
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • pół awokado, wydrążonego i pokrojonego w plasterki
  • 60 ml prażonych orzechów włoskich
  • 180 ml cydru

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyć buraki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać 60 ml wody i piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Zmiksować cydr z octem, olejem, solą, pieprzem, musztardą i nasionami selera.
  • Buraki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem vinaigrette i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Sałatę rozłożyć na 4 talerze. Odsączyć buraki, zachowując sos.
  • Buraki ułożyć na sałacie warstwami, przekładając cebulą, jabłkami i awokado. Skropić sosem, posypać orzechami i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

115 minut


Średnia 5 / 5 (1191 głosów)