w

Sałatka z buraczków

Pyszna sałatka ze świeżych, zerwanych prosto z pola buraków czerwonych z dodatkiem zielonego groszku, jajek i świeżych ziół. Naprawdę jest PRZEpyszna! Można ją jeść i jeść i jeść… :-)

Składniki:

  • 2 duże buraki czerwone
  • 2 jajka
  • świeży koperek, posiekany
  • świeża natka pietruszki, posiekana
  • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego

Przygotowanie:

  • Buraki umyj i obierz ze skórki. Ugotuj je w nieosolonej wodzie aż będą miękkie.
  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Po ugotowaniu jednych i drugich pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski razem z koperkiem, natką pietruszki i groszkiem.
  • Dodaj majonez i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko raz wymieszaj.
  • Można przyozdobić świeżą nacią selera. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny, wtedy sałatka jest jeszcze lepsza.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

180 minut


Średnia 5 / 5 (943 głosów)