w

Sałatka z buraczków z sosem balsamicznym

Sałatka z ugotowanych, chrupiących buraczków, którą bardzo prosto się przygotowuje. Ulubiona w mojej rodzince!

Składniki:

  • 2 duże, surowe buraki
  • garść mieszanych liści sałaty (na osobę)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Włożyć buraczki do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez 20 minut, aż będą miękkie.
  • Buraki obrać i pokroić w kostkę – ostrożnie, sok z buraków farbuje wszystko w koło na różowo!
  • Wymieszać pokrojone buraczki z liśćmi sałaty, polać octem balsamicznym i posypać natką pietruszki.
  • Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (861 głosów)