w

Sałatka z buraczków z orzechami włoskimi

Ta pyszna sałatka ma wspaniałą teksturę. Starte na tarce buraki są tu wymieszane z orzechami włoskimi w cytrynowym sosie vinaigrette. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 24 połówki orzechów włoskich, z grubsza posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 3 surowe buraki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce wprost do miski.
  • W drugiej misce wymieszać czosnek z solą, sokiem cytrynowym i olejem.
  • Polać sosem buraki, a następnie wymieszać z cebulką i orzechami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (689 głosów)