w

Sałatka z bulgurem, natką pietruszki i granatem

Całkiem niedawno odkryłam bulgur – rodzaj kaszki z ziaren pszenicy, bardzo zdrowy, bogaty w błonnik i białko. Przygotowuje się go podobnie jak kuskus. A potem można go wykorzystać do przeróżnych dań.

Składniki:

  • 1 szklanka bulguru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie:

  • Bulgur wsypać do miski, wymieszać z oliwą i zlać wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszki. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Pietruszkę posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z bulgurem, skropić cytryną i oliwą. Posypać nasionami granatu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (738 głosów)